WS : Νέα εποχή πληροφόρησης στην Αγγλία

WS : Νέα εποχή πληροφόρησης στην Αγγλία

Σήμερα Παρασκευή οι Άγγλοι φίλιπποι είχαν μια νέα πληροφόρηση πάνω στις κάρτες συμμετοχών: Πλέον, δίπλα σε άλογα που έχουν υποστεί εγχείρηση αεραγωγών εμφανίζεται η ένδειξη «WS» που αντιστοιχεί στον όρο «Wind Surgery» ο οποίος πολύ γενικά υποδηλώνει πως το άλογο που έχει αυτή την ένδειξη έχει υποστεί τέτοια εγχείρηση. Η Βρετανική Αρχή Ιπποδρομιών λοιπόν, κάνει το βήμα μπροστά και παραχωρεί τέτοιου είδους πληροφόρηση, κατόπιν αιτημάτων από φόρουμ στοιχηματιών, οι οποίοι ζητούσαν και ζητούν ενημέρωση γύρω από την υγεία αυτών στους οποίους πρόκειται να ποντάρουν.

«Η πληροφόρηση οδηγεί σε απενοχοποίηση, και  η απενοχοποίηση στην διαφάνεια, και η διαφάνεια οδηγεί στην εμπιστοσύνη απο πλευράς φιλίππων» είπε χθες ο David Sykes, ο διευθυντής αρμόδιος της BHA επί θεμάτων Κτηνιατρικής & Υγείας Ίππου. Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος, «είναι μια τραγωδία, βασισμένη σε κακή επιστήμη» λέει ο προπονητής Μαρκ Τζόνστον.

Τι είναι τα WS όμως; Εδώ και δύο χρόνια ξεκίνησε η κουβέντα αν πρέπει να δημοσιοποιούνται: Τα άλογα λοιπόν, χωρίζονται κτηνιατρικά σε 5 βαθμίδες ικανότητας πρόσληψης αέρα, καθώς πιέζονται όταν τρέχουν. Τα άλογα των βαθμίδων 1 & 2 είναι τα πιο υγιή, που έχουν μεγάλη ικανότητα πρόσληψης αέρα. Από την βαθμίδα 3, αρχίζουν τα προβλήματα, προβλήματα που δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να ακούσεις! Ο «βήχας» ή το «λαχάνιασμα» είναι ήχοι που σε προϊδεάζουν πως κάτι δεν πάει καλά στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αυτό όμως πολλές φορές δεν έχει σχέση με την ικανότητα πρόσληψης αέρα. Η ικανότητα πρόσληψης αέρα έχει κυρίως σχέση με «κακοτεχνίες» στις λαρυγγικές κοιλότητες, ή με «κακοτεχνία» της επιγλωττίδας. Αναλόγως το βαθμό του προβλήματος, μπορεί να είναι ένας βελονισμός στην αριστερή κοιλότητα του λάρυγγα, ένας καυτηριασμός της επιγλωττίδας, ή μια αφαίρεση της αριστερής φωνητικής χορδής, γενικώς είναι 4-5 διαφορετικά είδη εγχειρήσεων που υποδηλώνουν διαφορετικό βαθμό προβλήματος, κι όμως όλα θα αναγράφονται το ίδιο, ως «WS» !

«Δε με νοιάζει!» λέει ο Μπράιαν, μέλος του Φόρουμ Στοιχηματιών Ιπποδρομιών! «Εγώ θέλω να ξέρω ποιο άλογο «πάει να μας την κάνει» ως αουτσάιντερ έχοντας βελτιωθεί μετά από εγχείρηση!» , «Αυτό το άνοιγμα πληροφόρησης μόνο καλό θα μας κάνει» !

Σύμφωνοι, η πληροφόρηση είναι κάτι καλό, αλλά σοβαρά τώρα, «Πάει να σας την κάνει» κύριε Μπράιαν (και κάθε «κε Μπράιαν»);

Για να δούμε λοιπόν πόσα «πονηρά άλογα» μας «την έφεραν πισώπλατα» σήμερα-στην 1η ημέρα δημοσιοποίησης του WS: Ή μάλλον, η σωστή έκφραση είναι ποια άλογα «θα μας την έκαναν» αλλά τώρα με το νέο σύστημα ενημέρωσης έχουν γνώση οι «φύλακες»-όπως είναι ο Μπράιαν: Σήμερα λοιπόν, στην πρεμιέρα, στο Τσέπστοου στις 17.20, ο ίππος Alberobello σταμάτησε (δεν τερμάτισε καν). Στο Μάσελμπρα, στις 15.45 έτρεχε ο ίππος Dancing Amy…5o/6 άλογα ήρθε. Και τέλος, στην κούρσα των 18.00 πάλι στο Μάσελμπρα, ο ίππος Dr Hooves ήρθε 2ος και ο ίππος Wimpole (στην ίδια κούρσα) περίπου 37 μήκη πίσω από τον νικητή, τελευταίος. Στα 4 άλογα. τα τρία σχεδόν διαλύθηκαν, και το ένα ήρθε δεύτερο. Κανένα δεν την «έκανε πισώπλατα» , του Μπράιαν!

Άρα, τι συμπέρασμα βγαίνει; Βγαίνουν κάποια συμπεράσματα: α) οι εγχειρήσεις του είδους δεν είναι πάντα επιτυχείς, για την ακρίβεια είναι πολύ κάτω από 50% η πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος. β) αν έχει πρόβλημα αέρα ένα άλογο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα τα πάει καλά με το ζήτημά του, και αυτό γιατί κάνοντας αυτά τα περίφημα πλέον «WS» όχι μόνο δεν διασφαλίζει πως το πρόβλημα λύθηκε, αλλά καθώς το 99% των επεμβάσεων αυτών αφορά στην αριστερή λαρυγγική κοιλότητα, εκεί από όπου περνά το μακρύτερο νεύρο στο σώμα του αλόγου, αυξάνουν τις πιθανότητες να κουραστεί το νεύρο αυτό γρηγορότερα και να προκαλέσει άλλα, άσχετα ως προς τη λαρυγγική κοιλότητα προβλήματα!

Οι πολύ-γνώστες στον χώρο πάντως, χαίρονται για την δημοσιοποίηση του WS γιατί όπως λένε «θα βγουν πολλοί επιβήτορες στη σέντρα» μόλις ο κόσμος δει και αρχίζει να κρατά στατιστικά του ποια άλογα έκαναν εγχειρήσεις! «Θα τρέμουν μέτοχοι σε πολλά σούπερ-άλογα-επιβήτορες μόλις αρχίσει ο κόσμος να συγκρίνει στοιχεία» , ισχυρίζονται! Αν έχουν δίκιο οι επαΐοντες, όντως αυτό θα είναι ενδιαφέρον στοιχείο και ίσως ταρακουνήσει λίγο κάποιες μελλοντικές δημοπρασίες!

Το σίγουρο είναι πάντως, πως ο «ντόρος» ήδη έγινε! Το θέμα των WS «παίζει» πολύ εδώ και 1-2 24ωρα αλλά θα χρειαστεί πάνω από ένα δίμηνο για να παρθεί ο «σφυγμός» της Αγοράς και να καταγραφεί με σαφήνεια το αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από πλευράς Τζίρου σε αυτό το «άνοιγμα διαφάνειας» από πλευράς BHA.