16χρονος με 13χρονο άλογο τον Ουαλικό Μαραθώνιο

35715-large.jpeg

Είναι αλήθεια! Ο 16χρονος αναβάτης James Bowen ιππεύοντας πριν λίγες ώρες τον μόλις …3 χρόνια νεότερό του ίππο Raz De Maree, κατέκτησαν το Ουαλικό Grand National στο ιπποδρόμιο του Chepstow (φωτό)!

Σε μια απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων, με 18 φράχτες (έναντι 22 παλαιότερα) το Ουαλικό Grand National είναι ένας επίπονος μαραθώνιος εμποδίων, και ο 13ετής Raz De Maree που πέρυσι ήταν 2ος στην κούρσα αυτή, φέτος -με καθυστέρηση 1 μηνός, η κούρσα ήταν να διεξαχθεί 27/12 αλλά είχε ματαιωθεί λόγω νεροποντής- πήρε την μεγάλη νίκη, καταβάλλοντας τους αντιπάλους του με 6 μήκη. Είναι ενδιαφέρον πως και το δεύτερο άλογο στην άφιξη, ο Alfie Spinner ήταν και αυτός 13 ετών!

Σπάει έτσι μια αλυσίδα από ρεκόρ σε αυτή την κούρσα: 1) ποτέ δεν είχαν συνθέσει δύο 13ετή άλογα το δίδυμο, 2) ποτέ δεν είχε νικήσει τόσο νέος αναβάτης, 3) ποτέ δεν είχε νικήσει αναβάτης στην 1η του χρονιά στο άθλημα, 4) είναι το γηραιότερο άλογο-νικητής της κούρσας μετά το 1927, 5) ήταν μόλις η δεύτερη φορά που νικούσε άλογο σε ιρλανδική προπόνηση (από το 2008) και 6) ποτέ ξανά δεν νίκησε συνδυασμός αναβάτη-αλόγου που να έχουν διαφορά …3 ετών μεταξύ τους (!) .

Ο προπονητής Clive Cromwell αποδίδει τεράστιο μέρος της επιτυχίας στον πιτσιρικά αναβάτη: “Τα 2.5 κιλά που γλίτωνε λόγω χάρης ο Τζέιμς ήταν υπερ-πολύτιμα. Για ένα μικρόσωμο άλογο σαν τον Raz, αυτά τα 2.5 κιλά στα δύο τελευταία εμπόδια θα ζύγιζαν σαν βράχια, και αμφιβάλλω αν θα τα περνούσε. Ο Τζέιμς είναι μεγάλο ταλέντο, τον ίππευσε τέλεια. Ήξερα τι έκανα όταν τον επέλεξα” είπε ο πρώην πεταλάς -και νυν προπονητής.

Όσο για τον νεαρό Τζέιμς η δήλωση του είναι χαρακτηριστική: “Μέχρι και πέρσι έβλεπα αυτή την κούρσα με τον μπαμπά και τη μαμά μου στην τηλεόραση, και άνοιγα το στόμα με δέος. Και τώρα, στην πρώτη χρονιά μου σαν αναβάτης την κατακτώ! Τι άλλο να πω;” . Έχει δίκιο, τι άλλο να προσθέσει; Πήρε με την 1η προσπάθεια μια κούρσα που δεν κατέκτησαν ούτε ο πατέρας του Πήτερ, ούτε ο αδερφός του -ο παλιός πολυνίκης εμποδίων Σων Μπόουεν- ποτέ!

Η Αγορά θεωρεί πως ο μικρός θα είναι Τσάμπιον σε λίγα χρόνια, η απόδοση για κάτι τέτοιο -από σήμερα- έχει πέσει στο 1/20 της τιμής που είχε πριν την μεγάλη νίκη του στο Chepstow νωρίτερα.

scroll to top
Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις προωθητικές ενέργειες του ΟΠΑΠ

Διαβάστε Περισσότερα