“Έφυγε” ο πρώην πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος, Χάρης Λυμπερόπουλος

Κοινοποίηση:

Πλήρης ημερών “έφυγε” σήμερα από την ζωή ο πρώην πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος, δάσκαλος της δημοσιογραφίας και πρωτεργάτης του αθλητικού ρεπορτάζ,  Χαράλαμπος (Χάρης) Λυμπερόπουλος, σε ηλικία 98 ετών. 

Υπήρξε λάτρης των ελληνικών ιπποδρομιών, τις οποίες αγάπησε ως ιδιοκτήτης (τελευταίος ίππος ιδιοκτησίας του, η Γκρέτα, προς τιμή της μικρής του κόρης) και τις υπηρέτησε άριστα ως πρόεδρος της Ανώτατης Ιπποδρομιακής Αρχής.

Επίσης με την δημοσιογραφική του ιδιότητα βοήθησε τα μέγιστα έτσι ώστε εκτός του αθλητισμού και οι ελληνικές ιπποδρομίες να έχουν θέση στον ημερήσιο Τύπο.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη, για τον τρόπο που προσέγγιζε τα προβλήματα και έδινε λύση και σίγουρα για το ότι επι των ημερών της προεδρίας του οι ελληνικές ιπποδρομίες απέκτησαν αίγλη και κοινωνική ευρωστία. 

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και εκφράζουμε τα θερμά μαςσυλλυπητήρια στην σύζυγό του, Αθηνά και στις αγαπημένες κόρες του, Κατερίνα και Γκρέτα,

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για έναν από τους τελευταίους πραγματικά μεγάλους της δημοσιογραφίας, έναν άνθρωπο που κόσμησε και τις ελληνικές ιπποδρομίες. 

Η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με θλίψη ανακοινώνει ότι «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρωτεργάτης του αθλητικού ρεπορτάζ  Χαράλαμπος (Χάρης) Λυμπερόπουλος, σε ηλικία 98 ετών.

Ο Χάρης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Syracuse University των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία ως αθλητής, όντας ο ίδιος πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα εις μήκος και το πένταθλο (1946) και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου στα νεανικά του χρόνια, ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου αλλά και μετέπειτα οδηγός αγώνων στο Ράλι Ακρόπολις, δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τον αθλητισμό. Με αυτήν την προϋπηρεσία, η ενασχόληση με την αθλητική δημοσιογραφία υπήρξε για εκείνον μονόδρομος.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην «Αθηναϊκή» το 1951 και συνέχισε στο «Ελληνικό Μέλλον», τον «Ελεύθερο Λόγο», και από το 1959 στην «Ακρόπολη» και την «Απογευματινή» έως το 1988. Εργάστηκε παράλληλα και στον «Ελεύθερο Τύπο» ενώ διετέλεσε Διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος της ΕΡΤ και ιδρυτικό στέλεχος του «Αθήνα 9,84». Ορόσημο στην καριέρα του αποτέλεσε η θητεία του ως Διευθυντής του Αθλητικού Τμήματος της «Απογευματινής», με εκδότη τον Νάσο Μπότση, όπου μεγαλούργησε αλλάζοντας για πάντα το τοπίο του αθλητικού έντυπου Τύπου, με την καινοτομία της τοποθέτησης ένθετου αθλητικού φύλλου μέσα σε πολιτική εφημερίδα που εδραιώθηκε το 1968.

Το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση τον βράβευσε δύο φορές, μία το 1987 για τη δράση του στο αθλητικό ρεπορτάζ και μία το 2019για τη συνολική προσφορά του ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2018, η δημοσιογραφική οικογένεια τον τίμησε ως έναν από τους σκαπανείς της αθλητικογραφίας και δασκάλους της νεότερης γενιάς, σε ειδική εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενώσεως Συντακτών.

Ο Χάρης Λυμπερόπουλος, (γνωστός και ως ο «Παρατηρητής» – ψευδώνυμο πασίγνωστο στους αναγνώστες του έντυπου αθλητικού Τύπου), υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του και διακόνησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με ήθος, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης. Η μακρά και πολυσήμαντη σταδιοδρομία του χαρακτηρίστηκε από μέγιστες δημοσιογραφικές επιτυχίες, με την επιτόπια κάλυψη έξι Ολυμπιακών Αγώνων, τεσσάρων Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου και πλείστων άλλων κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος της Φιλίππου Ενώσεως. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το αθλητικό τμήμα της «Απογευματινής» που διηύθυνε, υπήρξε σχολείο για τις επόμενες γενιές αθλητικογράφων που διδάχθηκαν από εκείνον και συνέχισαν το έργο του στο αθλητικό ρεπορτάζ. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, συλλυπείται την αγαπημένη του σύζυγο Αθηνά και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις λατρεμένες του κόρες Κατερίνα και Γκρέτα, οι οποίες συνεχίζουν στο δρόμο που χάραξε ο αξέχαστος Χάρης.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα