Το πρώτο κύπελλο Ουίλλιαμ Ρηζ το εμπνεύστηκε ο ίδιος

Κοινοποίηση:

Βρισκόμαστε στο 1930 όταν ο Ουίλλιαμ Ρηζ αποφασίζει να αναμιχθεί ενεργά με τις εληνικές ιπποδρομίες που βρίσκονταν στο πέμπτο έτος λειτουργίας τους. Μάλιστα δεν αρκείται μόνο στο να αγοράσει σημαντικό αριθμό μετοχών της προνομιούχου Ελληνικής Εταιρίας ιπποδρομιών, αλλά αναλαμβάνει και Διευθύνων Σύμβουλος αυτής και σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο και βασικότερο μέτοχο, τον Μίμη Κωστόπουλο αρχίζουν να προγραμματίζουν το ένδοξο, όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια, μέλλον τόσο των ελληνικών ιπποδρομιών, αλλά και της ελληνικής ιπποπαραγωγής.

Μπαίνουν οι βάσεις για την ελληνική ιπποπαραγωγή

Την επόμενη χρονιά, το 1931, ο Ουίλλιαμ Ρηζ και ο Μίμης Κωστόπουλος παιρνουν την μεγάλη απόφαση και θέτουν τις βάσεις για την Ελληνική καθαρόαιμο Ιπποπαραγωγή. 

Αγοράζουν από την Ρουμανία το περίφημο, τότε, Ιπποφορβείο Σλέσσινγκερ και όλο το έμψυχο, αλλά και… άψυχο δυναμικό μεταφέρεται στην Λαζαρίνα που από τότε θα αποτελέσει το καθ’ όλα λίκνο της ελληνικής ιπποπαραγωγής. Εκεί προστίθεται και ο προερχόμενος από την Γαλλία, περίφημος επιβήτωρ, ΝΤΙΟΦΟΝ μαζί με έξοχες φοράδες από Αγγλία και Γαλλία και η ιστορία της ελληνικής ιπποπαραγωγής ξεκινάει. Μια ιστορία που την σταμάτησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, αλλά μετά το πέρας του και πάλι ο πεισματάρης άγγλος, ο Ουίλλιαμ Ρηζ θα αρχίσει να ανοικοδομεί την ελληνική ιπποπαραγωγή που ο πόλεμος είχε εκμηδενίσει.

Ο Εδμόντος Μπονισέλ το πρώτο χρυσό κύπελλο Ουίλλιαμ Ρηζ

Μάλιστα ο πρόδρομος της ελληνικής ιπποπαραγωγής στην Ελλάδα ήταν και ο πρώτος που εμπνεύστηκε το ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΡΗΖ
Το 1931 λοιπόν ο Ουίλιαμ Ρηζ αθλοθέτησε χρυσό κύπελλο για το νικητή ιδιοκτήτη που οι ίπποι του θα κέρδιζαν τρεις φορές την ιπποδρομία “Κύπελλο Ουίλλιαμ Ρηζ“.  Πράγμα δύσκολο γιατί ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος, όμως ο Εδμόντος Μπονισέλ τα κατάφερε με τους ίππους του, ΕΒΕΡΣΑΡΠ, ΛΑΒΛΥ ΛΙΠΣ και ΚΙΝΟΜΠΟΫ
Οι ιδιοκτήτες των εν τω μεταξύ νικητών ίππων, πριν ολοκληρωθεί δηλαδή ο κύκλος των τριών νικών, έπαιρναν ασημένιο κύπελλο.

Τον Μάιο διεξαγόταν η πρώτη κούρσα διετών

Αργότερα και στη μνήμη αυτού του σπουδαίου για τις ελληνικές ιπποδρομίες άνδρα θεσμοθετήθηκε η πρώτη ιπποδρομία διετών κάθε έτους να είναι το “ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΡΗΖ” .
Οι παλαιότεροι φίλιπποι σίγουρα θα ενθυμούνται τις κούρσες διετών που ξεκινούσαν τον Μάιο κάθε έτους και τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι προπονητές για να ετοιμάσουν τους ίππους τους γι’ αυτή την σπουδαία κούρσα. Μια κούρσα που στο παρελθόν νίκησαν ίπποι που στην συνέχεια έγραψαν χρυσή ιστορία στις ελληνικές ιπποδρομίες.

Με τον καιρό και κυρίως τα τελευταία χρόνια τα πολλά προβλήματα των ελληνικών ιπποδρομιών αποτέλεσαν τροχοπέδη για τους ίππους μικρής ηλικίας, τους διετείς δηλαδή και το ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΡΗΖ έχασε μεγάλο μέρος της αίγλης του.
Μια αίγλη που όμως από φέτος δείχνει σιγά, σιγά να επανέρχεται. Μπορεί να μην έχουμε πλέον την ελληνική ιπποπαραγωγή που εμπνεύστηκε, στήριξε και οδήγησε σε μεγαλουργία ο Ουίλλιαμ Ρηζ, αλλά και οι καταστάσεις έχουν αλλάξει.
Πλέον αναφερόμαστε στην παγκοσμιοποίηση των ιπποδρομιών και οι κινήσεις στις πρόσφατες δημοπρασίες μονοετών, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, μαζί με τα εγχώρια προϊόντα “υπόσχονται” ότι από το 2020 η πρώτη κούρσα διετών θα διεξαχθεί πολύ νωρίτερα από την σημερινή.

                                                                                                                                                                  Ι.Η.ΤΣΕΤΣΟΣ

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα